top of page

Gevoeligheid en eetstoornis


Mijn gevoeligheid en eetstoornis


Indoctrinatie is nogal een heftig woord. Maar als een lange tijd en met enige regelmaat een bepaalde visie/waarheid te horen hebt gekregen als kind, neem je dat over als je eigen waarheid. Dit gebeurt heel vaak en ook onbewust. Kinderen komen blanco in de wereld, zonder oordeel. Dit wordt gevormd door opvoeding en omgeving. Ze nemen alles in zich op als een spons.


Persoonlijk kreeg ik als kind vaak te horen dat ik niet goed genoeg was zoals ik was. Ik was te dik, en daar moest iets aan gebeuren. Want zoals je nu bent, ben je niet goed genoeg. Dat was mijn waarheid, omdat ik dit altijd via verschillende wegen te horen kreeg.

Ook ben ik opgegroeid in een omgeving waarbij mensen ontevreden waren over hun uiterlijk en gewicht, die vaak aan het diëten waren. Hup weer aan een nieuw dieet, sapkuur, en allerlei boeken met hippe diëten. Ik leerde als kind dat dus de focus op de buitenkant lag en je daaraan moest werken.


Als ik dan was afgevallen en daar complimenten over kreeg, voelde ik me succesvol, en wél goed genoeg. Want dat leek iedereen geweldig te vinden, geslaagd! Op het moment dat dit niet lukte, of er gewicht bij kwam, faalde ik dus, dat falen zorgde voor een nog lager zelfbeeld. Want ik was immers niet alleen "niet goed genoeg", ik was ook nog aan het falen, en kon mijn omgeving niet trots maken.


Al die jaren diëten, afkeur, pogingen tot mezelf te veranderen hebben geresulteert in een eetstoornis. Waarbij mijn relatie met mijn lichaam, eten en mijzelf compleet verkeerd en ongezond was.


Want het is niet alleen zo dat heel de maatschappij een afkeer lijkt te hebben van dikke mensen, maar mijn omgeving had dit, en ik zelf ook.


Wat niet hielp is dat ik als kind al erg gevoelig was, dus ik hoorde niet alleen de woorden van afkeur, ik voelde ook de gevoelens van afschuw en walging om mij heen. Ik wist als kind niet waar dit vandaan kwam, dus nam dit ook mee als waarheid, als beeld over mezelf. Mijn waarheid over mezelf.


Vele jaren therapie, hypnotherapie, NLP, coaching, en allerlei alternatieve geneeswijze later, heb ik eindelijk mijn mindset kunnen veranderen.

• Ten eerste heb ik geleerd dat de mening van anderen mijn zelfwaarde niet bepaald. Dit is de meest belangrijke. Ookal verafschuwen mensen mij, de enige mening over mij die belangrijk is, is die van mezelf. • Ten tweede bepaalt ook je uiterlijk, gewicht of gezondheid niet wat jouw eigenwaarde is. Het wil niks zeggen over wie jij werkelijk bent van binnen. Ookal is het maatschappelijk niet geaccepteerd om dik te zijn, als je het echt eerlijk bekijkt en niet puur oppervlakkig, maakt het mij geen minder mens. Ik ben zoals ik ben, en ik ben een goed persoon, en ik ben het waard. Waard om te leven, en waard om mijn meerwaarde te laten zien aan deze wereld. • Ik heb gelukkig ook een andere relatie met voedsel en mijn lichaam gekregen. Niet meer het straffen als je iets eet wat niet "mag", niet meer de afschuw hebben van mezelf en mijn lichaam, niet meer het eindeloze gevecht met mijn zelfbeeld en wat ik wel of niet eet, en wat ik weeg. • Daarnaast heb ik geleerd om afstand te nemen van gevoelens van anderen over mij. Ik voel ze nog steeds, en op een onbedacht moment komt het binnen. Maar ik heb wel geleerd me hiervoor af te schermen en het terug te kunnen geven.


Dit is een proces van jaren en jaren geweest waar ik zo'n slecht beeld van mezelf heb opgebouwd. Het duurt ook jaren en jaren om dit af te leren.

Ik hoop met mijn verhaal te voorkomen dat er gevoelige kinderen zo'n slecht beeld over zichzelf krijgen door de inprenting van hun omgeving. En ik hoop ook dat mensen zelf wat beter nadenken over wat ze zelf zeggen en denken, en vooral wat voor voorbeeld ze geven aan de volgende generatie.

Het is namelijk niet het ergste in de wereld om dik te zijn. Het is wel erg om mensen te veroordelen op hun uiterlijk, en om zelf niet verder te kijken dan alleen dat.


Heb jij ook problemen met je zelfbeeld, of kamp je met een ongezonde relatie met eten of je lichaam? Of misschien heb je ook een eetstoornis? Zoek dan hulp!Comments


bottom of page