top of page

Labels en identiteit

Hoog opgeleid, carrière tijger, huismoeder, vrijwilliger, hetero seksueel, enigskind, wees, homo, praktisch opgeleid, dyslectisch, arm, vega(n), rijk, alleenstaand, chronisch ziek, niet gevaccineerd, verslaafd.


De laatste tijd merk ik dat mijn perceptie begint te veranderen over zaken die zijn aangeleerd, of horen in deze maatschappij waar we in leven.

Een onderdeel hiervan is labels die we mensen graag willen geven, of een hokje waar je in "thuis hoort".


Een identiteit die mensen aan zichzelf geven. We labellen anderen om ons heen, en zijn ook geneigd om ons zelf een label te geven. De kaders van je "hokje" geven goed aan waar jij in valt.


Wat er bij mij veranderd is de perceptie van een label. Voorheen dacht ik "Ja makkelijk, weet je waar je aan toe bent." Nu zie ik de restricties en vooroordelen die we hangen aan deze labels.

Want je gedraagt je volgens de kaders van het hokje en 'o wee' als we daar van af stappen...


Om een voorbeeld te geven. Ik eet uit principe geen vlees of vis, maar zal een ander niet veroordelen over wat hij/zij eet. In een bepaalde community's wordt je zowat uitgejoeld als je zegt dat je wel een (biologisch) ei eet. Want dan ben je geen "échte vega(n)"!


Wie zegt dat ik dat moet? Ik heb mijn eigen overtuigingen, en wil niet bekritiseerd worden door het label wat er aan mij gehangen wordt. Ik wil dat label niet. Ik wil geen restricties en gedoe. Ik bepaald wat ik eet en waar ik voor sta.


Zo ook met gender en seksualiteit. Ik kom vanuit een overtuiging dat alles maar in hokjes moet passen. Homo, bi, lesbisch, in transitie ... Heel erg beperkt denken is dat.

Dus als je jezelf nu hetero noemt, mag je nooit met hetzelfde geslacht het bed delen of zoenen? Nee want dan moet je of bi of gay zijn?


Waarom daar een label op plakken? Waarom jezelf of een ander restricties geven, en nooit eens experimenten met andere opties?


En vooral anderen een reden geven, om jou een oordeel te geven. Want oordelen zijn we als mensen heel goed in.


En als je jezelf arm noemt, mag je nooit een dure uitgave doen of de verwachting creëren om rijk te worden? Of praktisch opgeleid zijn wil altijd zeggen dat je dan minder keuze hebt qua beroepen, of toekomstperspectief?

Nee godverdomme natuurlijk niet!


Restricties leg je jezelf op naar het beeld wat er heerst.

Ben jij jezelf bewust van de labels die jij geeft aan jezelf? En van welke identiteiten of labels wil je jezelf losmaken?


Denk maar eens goed na over welke restricties er horen bij een label of identiteit.


Ik hecht er steeds minder waarde aan, aan labels en oordeel.

Zoals ik zei omdat mijn perceptie aan het veranderen is, hoe verder ik kom in mijn spirituele ontwikkeling, hoe meer ik dit wil loslaten.


Maar het aangeleerde aardse, en het oordeel is soms moeilijk om "af te leren".


Hoe gaat dat bij jou?


142 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page