top of page

Onvoorwaardelijke (ouder)liefde


Ik kom in mijn praktijk en mijn omgeving vaak mensen tegen die proberen te voldoen aan de standaard van hun ouders, dat is logisch, als kind wil je dat, de goedkeuring, de voldoening.

Maar ook als volwassenen blijven we dit nastreven. En ook dan kun je het gevoel hebben te falen wanneer je niet voldoet aan het streefbeeld van je omgeving.

Waarom leggen we de lat zo hoog voor ons zelf? Maar belangrijker nog waarom leggen we de lat op iemand anders zijn/haar visie voor jou? Waarom bepaal je zelf niet je eigen visie en doel voor je toekomst?


Dat kan wel, wanneer je opgroeit in een omgeving waarin je wordt gestimuleerd om jezelf te ontdekken, te doen wat jij wil en jij leuk vindt, maar vooral waarin wordt geleerd dat je eigenwaarde niet wordt bepaald door externe factoren. Je eigenwaarde wordt niet bepaald door wat een ander van jou vindt. Je bent speciaal, uniek en een prachtige ziel, hoe dan ook.


Dat is de boodschap die ik mijn kinderen mee wil geven. Vooral dat ik onvoorwaardelijk van ze hou. Maar ook dat hun zelfwaarde niet wordt afgemeten aan de mening van de buitenwereld.


Dat klinkt heel vanzelfsprekend "onvoorwaardelijke liefde", maar in praktijk worden er best veel voorwaarden gesteld aan de liefde van ouder naar kind. Onbewust natuurlijk. Liefde kan ook in de vorm van goedkeuring of trots of aandacht worden gezien door een kind. Dus wanneer er alleen bij goede prestaties, of maatschappelijk geaccepteerd gedrag positieve aandacht wordt gegeven aan een kind, en anders niet. Is dat voorwaardelijk. Ook zonder prestaties of goed gedrag mag een kind die onvoorwaardelijke liefde voelen.


En er zit een verschil tussen stimuleren dat een kind het beste uit zichzelf haalt, of prestatiedruk wordt opgelegd. Helaas gebeurt het laatste maar al te vaak. Bijvoorbeeld met schoolprestaties en sportwedstrijden. De voorbeelden zijn eindeloos en je kent ze vast wel uit je omgeving.

Ik probeer mensen bewust te maken van wat dit gedrag als ouder voor invloed heeft op kinderen. Wat als je kind een alternatieve route kiest, andere keuzes maakt dan jij zou doen? En NIET kiest voor het maatschappelijk geaccepteerde pad?

Hoe reageer jij dan?


30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page