top of page

Spiegelen van kinderen


Je kinderen zijn een spiegel, je ziet je eigen eigenschappen terugkomen in je kinderen. Want ze kopiëren alles onbewust en zijn net sponzen.


Op het moment dat bepaald gedrag je opvalt of triggert, dan is het goed om eens te reflecteren op jezelf. Ik merk dit ook bij onze twee temperamentvolle dochters, zij staan beide erg ook open en zijn erg gevoelig. Wanneer ik dan te maken krijg met een uitbarsting, is mijn reactie om mezelf daarin te mengen en te bemoeien (met goede bedoeling). Als ik dan later reflecteer en kijk waar de uitbarsting vandaan komt, en of de reactie op dat moment heeft bijgedragen, dan kom ik vaak tot de conclusie dat ik het beter anders had kunnen doen.


Dat is ook ouderschap en opvoeden. Erkennen dat je het beter anders aan kan pakken, en je plan bijstellen. Leren van ervaringen en leren van je kinderen. Als ik dan terugdenk aan de tijd dat ik als kind te maken had met overprikkeling. Ik liet het nooit naar buiten komen en hield alles binnen, pas later kwam de tijd dat ik ook wel eens kon ontvlammen.


Thuis is de plek waar je alles los mag laten, waar de prikkels van de hele dag eruit mogen. Bij je ouders mag het er allemaal zijn. Dat is wat ik wil bereiken, en uiteindelijk natuurlijk leren omgaan met die prikkels, zodat het niet zo ver oploopt. Ook dat is ''work in progress'' .


Het mooie van opvoeden, het is een proces wat blijft lopen tot ze volwassen zijn, en je nooit weet hoe het gaat lopen. Je kan nog zo goed gepland hebben hoe jij als ouder wil zijn, en wat je wel en niet wil meegeven aan normen en waarden. Maar wat je niet kan anticiperen is jouw kind, het karakter, de manier hoe het met je omgaat en met de situaties die zich voordoen.


Het vraagt van jou als ouder constant aanpassingsvermogen, begrip, reflectie, en ook veranderen van koers. Ja dat hadden we van te voren allemaal niet bedacht.

Een wijze uitspraak van een wijs persoon: ''Iedere ouder wordt voor het eerst ouder''.

We lopen allemaal dit pad van onzekerheid, uitproberen en kijken wat er werkt. En iedereen gaat wel eens op zijn bek.


Daarmee sluit ik ook nog even af met een mama quote ''Die andere moeders doen ook maar wat''. Dat is zo, hoe zelfverzekerd en in-control die andere moeders/ouders lijken, iedereen heeft een off-day en momenten dat je het ook even niet meer weet. Dat is oke. Niemand is perfect. Probeer dat ook niet na te streven.


Ben jij ook bezig met je eigen ontwikkeling? Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Kijk eens bij een Energy Healing of een Reiki behandeling, wellicht dat het jou verder kan helpen!


23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page