top of page

Stilte retraite


Mijn ervaring met een stilte retraite.


Zoals ik al vaker aangeef bij de self-care tips is het goed om af en toe me-time in te plannen. Een middagje voor jezelf, een dagje sauna, en soms grotere plannen maken zoals een weekend. Ik ben nu 2x een weekend weg geweest met mezelf alleen, en dat is zeker goed bevallen voor de me-time maar ook echt voor de zelfontwikkeling.


De laatste keer heb ik bewust meegedaan aan een stilte retraite. Ik zat op dat moment ook echt even vast in mijn leven en had behoefte aan rust en stilte.

Het idee van een heel weekend niet te hoeven praten leek me dan ook heerlijk. In praktijk was dat het ook, maar in het begin wel echt even wennen.


Niet praten

Er wordt niet gepraat, tenzij noodzakelijk. (bijvoorbeeld tijdens de gezamenlijke maaltijd, ''Mag ik van jou de kan kruidenthee?'' is logisch)

Het verschilt per retraite wat het programma is, maar ik deed mee aan een retraite waar er een paar optionele activiteiten waren maar voornamelijk stilte. Je kan ook kiezen voor andere vormen van retraites, kijk vooral wat bij jou past.


Activiteit

Wat we samen deden was gezamenlijk maaltijden eten, en 3x per dag gezamenlijk mediteren. Optioneel was een stille boswandeling waar iedereen aan mee kan doen, en een tafelgesprek (mochten er zaken zijn waar je tegen aanloopt om te bespreken). Verder was er heel de dag de mogelijkheid om kruidenthee te drinken en andere dranken (warme melk, havermelk, koffie etc). Maar ook dit weer in stilte.


Je kon zelf iets creatiefs doen, tekenen, verven of kleuren. Een boek lezen, of waar je gewoon zelf zin in had.

Ik moet zeggen dat ik veel heb liggen slapen. Als je lichaam al een tijdje in stress verkeerd komt dat er op zo'n moment uit. Ook het altijd ''Go go go'' en ''moeten'' voor mijn gevoel was nu weg, en er kwam ruimte voor échte ontspanning.


Wat heb ik gedaan?

Heel veel geschreven in mijn dagboek.

Je bent heel de dag alleen met je eigen gedachten, en ik vond het zo fijn om dat allemaal op te schrijven. Ik heb veel inzichten gekregen in wat belangrijk is voor mij en waar ik aan wil werken. Maar ook bepaalde stukken af kunnen sluiten, uit mijn verleden. Het komt allemaal voorbij als je je gedachten de vrije loop laat en je geen afleiding hebt.


Wat ik heb ervaren, was het ontbreken van tijdsbesef. Ik had geen idee hoe laat het was, tenzij ik op de klok keek. Maar het was ook niet belangrijk. Als het tijd was om te komen eten of mediteren klonk er een belletje op de gang. Je hoeft dus jezelf niet bezig te houden met de tijd. Dat alleen is al héérlijk, in een tijd waarbij alles op uur en tijd gaat in je leven.


Geen telefoon of tv

Ik ben iemand die zichzelf ook schuldig maakt aan het teveel tijd besteden op mijn telefoon, en bingewatch op Netflix. Social media berichten bekijken van anderen, en posten voor mezelf en mijn bedrijf. Bij een stilte retraite gaat de telefoon uit. Je kan hem inleveren bij de leiding, als je jezelf niet sterk genoeg voelt om er vanaf te blijven. De leiding heeft zelf een telefoon en op dat nummer zijn ze bereikbaar, dit nummer geef je zelf aan het thuisfront door voor noodgevallen.

Als moeder vond ik dat wel even een dingetje, je wil namelijk altijd bereikbaar zijn voor noodgevallen met je kinderen of man. Maar dat heb ik snel los gelaten omdat ik wist dat er een centraal nummer was waarop ze mij konden bereiken. Dus de telefoon ging uit en in de tas. Heerlijk!

Waarom altijd AAN staan? Wat mis je als je een dag niet op je telefoon kijkt? In feite niks bijzonders. Ook een goede les voor mezelf om dit gewoon te doen. En als je geen Netflix bingewatching in je bereik hebt, en geen andere afleiding, dan moet je met jezelf dealen. En dat is ook precies het doel.


Wat heb ik ermee bereikt?

Een weekend zelfbezinning, complete onstpanning, zelfontwikkeling, en even helemaal stil zijn. Ja ook wel confronterend, maar vooral heel erg fijn.

Ik ga het zeker weer doen in de toekomst, misschien wel een andere retraite waarbij er bepaalde activiteiten zijn omtrent zelfontwikkeling. Maar misschien ook wel weer dezelfde, want dat bijslapen, en alleen zijn zonder afleiding, heb je echt nodig soms.


Nadeel?

Het enige minpuntje vond ik het gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de afwas, en de schoonmaak aan het einde van het weekend. Dat wilde ik als moeder en opper-huishoud-persoon nou juist eens lekker een weekendje ontlopen. Dit is overigens niet in alle retraites het geval, het ligt er echt aan wat voor retraite kiest en wat je er voor betaald. (de duurdere luxe retraites zullen niet verwachten dat je de badkamer poets aan het einde van het verblijf 😉)

Waar ik ben geweest, is een retraite waar de kosten minimaal zijn, en voor iedereen toegankelijk. Ze kunnen hier net de onkosten van betalen, dus het verzoek is ook, als je wat meer kan missen doe dat dan, en geef wat extra.


Mocht je willen weten waar ik ben geweest, kijk dan even op deze website.

En heb je nog vragen? Stel ze gerust!


Liefs Wendy


Wil jij ook hulp bij jouw (spiritueel) pad, of zelf ontwikkeling? Dan kan ik jou helpen.

Bijvoorbeeld met een Energy Healing of Reiki behandeling of Reiki inwijding.


125 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page