top of page

Van angst naar vertrouwen!


Onlangs deed ik de groepshealing Angst en daarbij heb ik wat extra informatie op papier gezet om met jullie delen.


Angst van oudsher

Je kan angst op veel verschillende manieren ervaren. Angst is een natuurlijk mechanisme wat we hebben gecreëerd in ons 'reptielenbrein'. Het helpt ons actie te ondernemen in geval van gevaar. Als we een beer zin die op ons af komt, komt dit mechanisme in actie. Voor onze veiligheid, zodat we kunnen vluchten. Het maakt stofjes aan zoals adrenaline, die er voor zorgen dat we een energieboost krijgen, om te rennen voor je leven.


Angst tegenwoordig

In de tegenwoordige tijd gebruiken we ons 'oer'-reptielenbrein niet meer op die manier. We hebben nog steeds te maken met angst. Het gevoel van angst komt meestal voort uit een gedachte. Een angstige gedachte, veroorzaakt de emotie. En vanuit deze emotie gaan we vaak handelen. Je kan deze angst gedachte krijgen door je ego, die je probeert te behoeden voor verandering of groei. Of je innerlijke saboteur, die je doemgedachtes geeft. Alles wat er fout kan gaan in een situatie krijg je voorgeschoteld.

Allemaal volkomen menselijk en een natuurlijke reactie.


Wij leven nu eenmaal in een maatschappij, en een tijd van de mensheid dat we op onze hoede willen zijn. Dit zorgt er ook voor dat je in heel je leven veel tijd besteed aan piekeren. ''Wat als? Stel dat?''

Dat soort gedachten helpen je niet. Je hebt namelijk sommige dingen niet onder controle in het leven. En er over piekeren zal je dus ook niet verder helpen. Wat het wél doet, is je trilling en energie verlagen.


Wat je aandacht geeft dat groeit, en als je negatieve gedachten te veel aandacht geeft, zal het blijven groeien. Gevolg is dat je in een negatieve sfeer blijft hangen, en in een lage trilling. En in deze laag trek je ook nog eens veel negatieve dingen naar je toe.Belangrijk om jezelf af te vragen:

- Kunnen mijn zorgen de situatie beïnvloeden?

- Heb ik invloed op de uitkomst van deze situatie?

- Kan ik er nú iets aan doen?

- Zijn mijn gedachten reëel?

Kortom heeft het zin om me hier nu druk om te maken, gaat het mij helpen of gaat het de situatie helpen? Is het antwoord nee, besluit dan voor jezelf om uit die angst cirkel te stappen. Jij bent 'in control' over jouw gedachten.


Om te relativeren hoe de situatie is, kun je dit aan jezelf vragen:

- Stel dat mijn 'worst case scenario' uit komt, is dat dan het einde van de wereld?

- Is er een toekomst waar het goed afloopt, ook al gebeurd er waar je zo bang voor bent?

In het beginsel is je 'worst case scenario' ook echt het ergste wat je kan bedenken. Tot je dieper na gaat denken. Een ziekte kan je helpen om jezelf te resetten, je een break geven om je leven opnieuw in te delen. Een scheiding of stoppen van een relatie kan je inzichten geven in jezelf, kan je leren over je zelfwaarde en leren over liefde. En kan nieuwe mogelijkheden scheppen in je leven die misschien nog mooier zijn dan je nu zelf kon bedenken. Het ontslagen worden van die baan, of die financiële tegenvaller, kan je inzichten geven en lessen leren die belangrijk zijn voor jouw toekomst, of je principes doen veranderen in het leven.


''Ment to be?"

Wat mij altijd enorm helpt, maar dat is informatie die met je moet resoneren:

Je hebt voor je hier op aarde kwam een zielscontract gesloten. De lessen die je hier wil leren staan beschreven. De gebeurtenissen in je leven dragen bij aan deze lessen. Wat er dus ook gebeurt, heeft zo moeten zijn, om er een les van te leren. Daarom bestaan er ook geen foute keuzes. Want iedere keuze die je maakt is een stap op je pad en kan groei en ontwikkeling betekenen. Ook ziekte, tegenslag, en het gevoel dat alles op zijn kop staat. Dat voelt op dat moment niet zo, maar kan groei en ontwikkeling in jouw leven zijn. Net de les die jij hier moet leren.


Hier en nu

Angst ontstaat ook vaak wanneer je niet in het hier en nu leeft. Je maakt je druk om wat misschien wel komen gaat in de toekomst. Daarbij denk je misschien ook terug naar het verleden. Focus je vooral op je leven nu. Nu op dit moment, zoals je nu zit op de stoel, wat ervaar je nu? Heb je nu niet alles in je leven wat je nodig hebt?


Bekijk ook waar jouw angst vandaan komt.

Er zitten vaak meerdere lagen achter. het is vaak niet alleen die initiële gedachte of emotie die zorgt voor jouw angst.

Voorbeeld: Iemand is bang om corona te krijgen... Een angst die velen hebben. En zodra er iemand in de naaste omgeving corona krijgt, slaat er nog meer angst toe. Maar waar ben je dan bang voor?

Als je dieper kijkt is het niet alleen om ziek te worden, want ziek worden alleen is geen reden voor angst. Het is de angst om dood te gaan. Je wil niet dat jouw nabestaanden jou moeten missen. Je wil zelf dit leven nog niet verlaten, je wil nog zoveel mee maken en liefde geven.

Als je dan gaat relativeren zit er best een grote stap tussen dood gaan en het virus krijgen.

Van de mensen die daadwerkelijk besmet raken, worden er een x aantal ziek. Een klein gedeelte daarvan wordt heel ziek, een klein gedeelte daarvan beland in het ziekenhuis, en een klein gedeelte daarvan beland op de IC. En dan is er nog een heel klein groepje die daar aan daadwerkelijk overlijdt. De kansberekening wijst uit dat de kans groter is dat je in het verkeer betrokken raakt in een ongeluk, en daar aan overlijdt.

Ga je dan niet meer deelnemen aan het verkeer? Blijf je dan voor altijd binnen? Nee. Je stopt niet met leven. Je gaat door met je leven en hebt vertrouwen in jezelf, en in dit geval in je eigen immuunsysteem. Vertrouwen. Dat is heel belangrijk.


Kijk je angst aan

Probeer je angst aan te kijken en daarmee aan de slag te gaan. In angst blijven hangen gaat je niet helpen. Kijk je angst aan en onderzoek waarom je dit voelt. Blijf je zelf afvragen waarom dan, tot je op een diepere laag komt. Wellicht is er iets opgebouwd in je jeugd, wat nu wordt getriggerd. Misschien is het iets wat je overnam van je ouders, of grootouders, heb je iets te doen in jouw familielijn, iets wat jij mag doorbreken. Ook dan voel je angst, voor het onbekende.


Bron van gedachten

Tip: Probeer ook de bron van angstgedachte te bekijken, en daar bij ook naar binnen te kijken.

Kijk en voel bij jezelf: Resoneert dit met mij?

Een bron kan zijn (social) media, of iemand uit je omgeving die je een bepaald gevoel wil aanpraten. Dat je niet goed genoeg bent voor die nieuwe uitdaging. Dat je niet voldoet aan de maatstaven van deze maatschappij. Of anderen die niet op dezelfde trilling zitten als jij. Of die bang zijn dat jij faalt, en dat projecteren op jou.

Voel in jouw hart wat jij wil, en voel wat jouw waarheid is.

Hoe meer je daar naar kijkt en luistert, hoe meer je bekend raakt met jouw intuïtie.


Vertrouwen

Vertrouwen in jezelf, in je eigen intuïtie en het luisteren naar je hart is het belangrijkste om de angst te overwinnen. En weet dat het heel menselijk is om dit te voelen, maar ben je bewust van jouw gedachten, jij hebt controle over jouw gedachten en kan ook je angst beïnvloeden. Het kan hierbij helpen om affirmaties te gebruiken. Die je hersenen helpen te her-programmeren. Op die manier kun jij invloed uitoefenen over je gedachten en angsten.


Meer weten?

In de online cursus komt de meditatie aan bod, speciaal om je eigen vertrouwen te voelen in een angst situatie.

Wil jij deze meditatie ook ontvangen? Laat het me dan even weten!


In de online cursus zitten in het bonus onderdeel heel veel meditaties voor verschillende thema's. Maar ook informatie over affirmaties en jouw gedachtenkracht.


85 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page